Bevallen

Rond 36 weken zwangerschap krijg je bij ons informatie waarbij we de gang van zaken rondom de bevalling bespreken. Het is fijn als je van tevoren alvast nadenkt over eventuele vragen of wensen over de bevalling. Schrijf deze op en bespreek ze met ons tijdens het consult.

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap vindt normaal gesproken de bevalling plaats en mag je onder onze leiding bevallen. Elke bevalling die eerder of later plaats vindt, dient door de gynaecoloog begeleid te worden.

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen.

Als er geen complicaties zijn mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wil bevallen. Poliklinisch bevallen is een verplaatste thuisbevalling. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent kan er een eigen bijdrage betaald moeten worden. Wij vinden het belangrijk dat je op de plek bevalt waar jij je veilig en prettig voelt!

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen dan kan dat in ZGT Almelo of MST Enschede. Er worden in beide ziekenhuizen informatie bijeenkomsten gehouden.
Voor ZGT Almelo kijk op:
https://www.zgt.nl/aandoening-en-behandeling/onze-specialismen/verloskunde/folders-en-voorlichting/
MST Enschede (VKC)
Iedere laatste dinsdag van de maand van 18:30-19:30. Opgave via viv@mst.nl.

Wanneer kan je ons bellen?

Weeën

1 uur lang om de 3-5 minuten.
De weeën moeten 50-60 seconden duren en krachtig zijn.

Vruchtwaterverlies

Als je vliezen breken midden in de nacht en het vruchtwater is helder en het hoofdje ingedaald, dan hoef je niet direct te bellen. Dit mag je doen rond 8:00 in de ochtend. Bij groen of bruin vruchtwater altijd direct bellen!

Is het hoofdje niet ingedaald en de vliezen breken, ga dan liggen en bel ons direct. Dag en nacht.
Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen en noteer het tijdstip van het breken van de vliezen.

Bloedverlies

Ruim helder rood bloedverlies (meer dan een maandverband vol)

Ongerustheid

Je mag ons altijd bellen als je ongerust bent!

Afspraak maken


Voor het maken van een afspraak of niet dringende vragen zijn wij door de weeks te bereiken op:
- Maandag t/m donderdag van 09:00 tot 16:30
- Vrijdag 09:00 tot 12:30